Pénztárgép

Tisztelt Ügyfelünk!

Bizonyára hallott róla, hogy 2013. évben megtörténik a pénztárgépek állami adóhatósággal történő összekötése. Az alábbiakban egy rövid tájékoztatással szeretnénk segíteni abban, hogy a különböző – időnként követhetetlenül változó – jogszabályi előírások között el tudjon igazodni, és tisztában legyen az Önt érintő határidőkkel.

I./Röviden az online kapcsolatról:

Az új műszaki megoldás lényege az ún. adóügyi ellenőrző egység (AEE), amely folyamatosan rögzíti a pénztárgépen zajló eseményeket, és biztosítja az pénztárgép és a NAV közötti titkosított adatkommunikációt. Tényleges adatátadásra azonban csak akkor kerül sor, ha a NAV szervere erre utasítást ad, tehát a pénztárgép üzemeltetője nem is tud arról, hogy mikor, és milyen adatot gyűjtött az adóhatóság a pénztárgépéről.


II./Milyen adatkapcsolattal kell rendelkezni?

Először is hangsúlyozni kell, hogy az online kapcsolathoz, nem internetkapcsolat szükséges, hanem egyfajta mobil adatkapcsolat.

tovább...

Fontos tudnia arról is, hogy amennyiben a mobil kapcsolat a pénzátvételi helyen nem érhető el, és aránytalan költségek nélkül (külső antenna biztosításával vagy más műszaki megoldás alkalmazásával) sem biztosítható, egyedi mentesítési kérelmet lehet benyújtani. A mentesítés 1 évre szól és meghosszabbítható.

Az adatszolgáltatási kötelezettséget a mentesítés ideje alatt is teljesíteni kell, aminek módja, hogy az adatokat CD/DVD lemezre, illetve más adathordozóra kell menteni és azt havonta, a tárgyhónapot követő hónap 10. napjáig meg kell küldeni az adóhatóságnak.

Külön engedély alapján úgy is lehet adatot szolgáltatni, hogy a zárást követően legalább 1 óra időtartamra úgy helyezi el a pénztárgépet, hogy a mobilkapcsolat elérhető legyen.

III./Milyen határidőket kell betartani?


Bizonyára értesült a sajtóból, hogy a pénztárgépek adóhatósággal történő összekötésének határidejét többször is módosították, és nincs kizárva további változtatás sem.

Tájékoztatásunk a legaktuálisabbnak tekinthető, március 13-i adatok alapján készült, de amennyiben változás történik, arról külön tájékoztatjuk.

  • 1.) 2013.április 30-ig üzemeltethető az elektronikus naplóval nem rendelkező, hagyományos pénztárgép.
  • DE! 2013.június 30-ig türelmi időszak van, ami alatt az adóhatóság nem szankcionálja ezen gépek használatát.

    Azon pénztárgépek felsorolását, amelyek legkésőbb június 30-ig használhatók,jelen tájékoztatás 1.sz. melléklete tartalmazza. Letöltés ITT!>

  • 2.) 2013.december 31-ig lehet használni az elektronikus naplóval rendelkező hagyományos pénztárgépeket. Ezek felsorolását a 2.sz. melléklet tartalmazza. Letöltés ITT!>

FONTOS VÁLTOZÁSOK!

A NAV 2013.március 28-án újabb információkat közölt, illetve korábban közzétett információit aktualizálta az online pénztárgépek üzemeltetésével kapcsolatban.

Fontos tudnivaló az is, hogy – az utolsó kormányülésen született döntés alapján – a jogosult vállalkozások részére 50 ezer Ft támogatás adható, a pénztárgépcseréhez.

Az igénylés részleteit egyenlőre nem hozták nyilvánosságra.

A változások megtekinthetők az alábbi linkeken......


IV:/Elektronikus adatszolgáltatás:

Fontos! Akik 2013.július 1. és 2013.december 31. között elektronikus naplóval rendelkező hagyományos pénztárgépet használnak, azoknak elektronikus adatszolgáltatási kötelezettségük lesz az adóhatóság felé, az alábbiak szerint:

tovább...

A pénztárgép üzemeltetője az erre a célra rendszeresített elektronikus űrlap felhasználásával –ügyfélkapunk keresztül – juttatja el az adóhatóság részére a hagyományos pénztárgépek elektronikus naplóállományát a tárgyhónapot követő hónap 10. napjáig.

A jogszabály pontosan meghatározza, hogy az adatszolgáltatást milyen formátumban és adattartalommal kell elküldeni, sőt azt is leírják, hogy mekkora terjedelmű lehet az űrlaphoz mellékelt csatolmány.

Mivel ez az adatszolgáltatás csak 2013.július hónaptól lesz kötelező, és eltérő lesz az eljárás attól függően, hogy önálló ügyfélkapuval rendelkező ügyfélről van szó, vagy sem, ezért az ez irányú teendőiről június hónap során tájékoztatjuk majd részletesen.

Szintén mellőzük most annak részletes leírását, hogy a pénztárgépek forgalmazásával kapcsolatban milyen új hatóságok jöttek létre, kinek mi a teendője, azonban vannak olyan változások melyről tudnia kell!

Ilyen pl az, hogy 2013.május 1-től a szervizek és műszerészek csak új típusú műszerész igazolvánnyal, illetve plombanyomóval végezhetik tevékenységüket, így ezen időponttól fordítson figyelmet erre, amennyiben szervizzel, vagy műszerésszel kerül kapcsolatba.

Ez az Ön érdeke is, hiszen az adóhatóság rendkívül szigorúan ( magánszemély esetén 500 ezer Ft-ig, nem magánszemélynél 1 millió Ft-ig terjedő bírsággal) szankcionálja a pénztárgép üzemeltetésével kapcsolatos kötelezettségek megszegését. Sőt az új szabályok alapján az adóhatóságnak arra is lehetősége van, hogy a pénztárgépet blokkolja, és ellenőrzés céljából bevonja.

Korábban elhangzott, hogy az állam majd segítséget nyújt azoknak, akik önerőből nem tudják fedezni a pénztárgép cseréjével kapcsolatban felmerülő költségeket. Arról azonban, hogy ennek milyen feltételei vannak, mekkora összegű támogatásra lehet számítani, még nincs pontos információ.

Amennyiben erre vonatkozó adat jelenik meg, soron kívül tájékoztatást küldünk.

Egyelőre tehát annyi teendője van, hogy a 1.sz., illetve 2.sz. mellékletekben felsorolt pénztárgépek között meg kell keresnie a jelenleg használt gépet, és akkor tisztában lesz azzal, hogy 2013. június 30-ig, vagy 2013. december 31-ig használhatja azt.

Fentiekkel kapcsolatban bármilyen kérdése merül fel, forduljon hozzánk bizalommal!

Üdvözlettel:

FOR-CON-TAX Kft.

Olvass tovább