Kinek a feladata

A könyvelő munkája nem csupán adminisztratív tevékenység. Nagyobb része a jogszabályi előírások tanulmányozása, hogy a gazdasági eseményeket, a törvények alapján tudja értelmezni, és megállapítani azt, hogyan lehet szabályosan elszámolni a könyvekben, valamint az adózásban, illetve milyen egyéb munkafeladatokat kell ehhez kapcsolódóan végrehajtania. Ehhez azonban feltétlen szükséges, hogy a vállalkozás a bizonylatokat, dokumentumokat időben és maradéktalanul eljuttassa a könyvelőnek és inkább előre kérdezzen, mint utólag várja el a sok esetben lehetetlen korrigálást.


Azonban nem minden könyvelői munka, ami adminisztráció! Egy vállalkozásnak sokféle nyilvántartási és jogszabályi feltételnek kell megfelelnie. A vállalkozás tevékenységi köréhez kapcsolódó előírások, engedélyek ismerete a vállalkozás vezetőjének kötelezettsége. Mint ahogy az ezekhez kapcsolódó nyilvántartások vezetése is. Leggyakoribb példa a házipénztár vezetése, a vállalkozás által használt szigorú számadású nyomtatványok nyilvántartása, a különböző hatóságok által előírt szabályzatok elkészítése, az adott munkakörökre vonatkozó munkavédelmi előírások, környezetvédelmi előírások ismerete, a termékek forgalmazásával kapcsolatos speciális adó-, illetékfizetési kötelezettségek ismerete.


Szintén fontos kérdés az ügyfélkapu használata. Létezése óta kérdés, hogy a könyvelő, vagy a társaság képviselőjének ügyfélkapuját használják-e. A bevallások aláírására (elektronikus aláírására) a társaság képviselője, illetve megbízottja jogosult, amennyiben a megbízott a megbízást elfogadja. A megbízott azonban felelőssé válik a bevallás határidőben történő teljesítéséért, függetlenül attól, hogy a bizonylatok időben eljutottak e hozzá, illetve fontos szempont, hogy a beküldő, az általa beküldött beszámolókat eredeti példányban köteles az előírt határidőig megőrizni. Egy könyvelőiroda esetében ez nem ritkán több száz ügyfél 10 évnyi anyagát jelenti. Tehát ha a könyvelő ezt a megbízást nem fogadja el, nem a felelősség alól akar kibújni. Mindkét esetben a szakmai felelősség a könyveléssel megbízott személyt vagy társaságot terheli, az esetleges vita elkerülése érdekében azonban fontos, hogy a szerződés a két fél jogait és kötelezettségeit egyaránt tartalmazza.

Olvass tovább