Adóváltozások 2017Az adózásunk évről-évre folyamatosan változik. Nem tehetjük meg, hogy ne kövessük őket, és ne nézzük meg, mi érint majd bennünket, ezért máris összefoglaltuk azokat a változásokat a 2017-es adózás területén, amelyek a vállalkozásainkat leginkább érintik. A cikk megírásakor az alábbiak még tervezetek voltak, közben elfogadták őket. Persze, ahogyan vártuk, és jeleztük is, 2017. végéig még módosítások várhatóak.

Ahogyan gondoltuk, a november 22-én ülésező Országgyűlés több mindent módosított a már elfogadott adócsomagból, és döntött  új kérdésekben is, mint pl. minimálbér, garantált bérminimum, járulékok, cafetéria, stb.

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy az a biztos, ami a Magyar Közlönyben megjelenik az adózásról, ezért kis türelmet kérünk, amíg ennek alapján végzünk egy végső ellenőrzést, és ahol szükséges, ott korrigálunk. Ha ez az írás eltűnik, akkor itt már az ellenőrzött összefoglalót látja.

Várható minimálbér, garantált bérminimum - 2017

8 órában foglalkoztatottak bére - Minimum ennyi!

Nézzük meg az új béreket, és hogy mibe is kerül egy munkavállaló! (Az alábbi táblázatban semmilyen kedvezménnyel nem számoltunk!)

MINIMÁLBÉR - 2017
*GARANTÁLT BÉRMINIMUM - 2017
Bruttó minimálbér 127.650 Ft
Bruttó bérminimum 161.250 Ft
Nettó minimálbér 84.887 Ft
Nettó bérminimum 107.231 Ft
Munkaadó fizetendői a bér után
29.998 Ft
Munkaadó fizetendői a bér után

37.894 Ft

Munkavállalótól levont járulékok 42.763 Ft
Munkavállalótól levont járulékok 54.019 Ft
Fizetendők összesen 72.761 Ft
Fizetendők összesen
91.913 Ft
Egy munkavállaló összes bérköltsége
157.648 Ft
Egy munkavállaló összes bérköltsége
199.144 Ft

*Garantált bérminimum = szakképzettséget igénylő munkavégzés esetén.

(Tagi jogviszonyban bejelentett tagra más, emelt fizetendő járulékok vonatkoznak!)

Ugye tudja?

 • Részmunkaidős foglalkoztatás esetén a meghatározott havi, heti és napi bért a munkaidő elteltével arányosan kell meghatározni.
 • A rendelet hatálya kiterjed minden munkáltatóra és munkavállalóra.

Csökken az ÁFA

 • A baromfihús, a friss tej és a madártojás áfája 5%-ra csökken,
 • Az internet-hozzáférési szolgáltatás áfáját 18%-ra csökken,
 • Étkezőhelyi étel és helyben készített italfogyasztás áfája 18%-ra, majd 2018-tól 5%-ra csökken.

Változás a szocho kedvezmények területén

 1. Újraélesztik a Karrier Híd Programot. Januártól újra indulna a karrierprogram, ami a "közszférából" elbocsátottaknak nyújt segítséget. Ennek keretén belül hitelfelvételre, átképzésre és az új munkáltatóknak adó- és járulékkedvezményekre lenne lehetősége. Az ehhez szükséges hatósági igazolványt újra kiállíthatja a hatóság a várhatóan 2017. augusztus 31-ig benyújtott kérelmek alapján.
 2. A 25 év alatti pályakezdők kedvezményének esetében azt tervezik, hogy a kedvezmény jogosultságának időtartama alatt (a 25. életév betöltéséig) a kedvezmény akkor is járna, ha a munkáltató változik.
 3. Hasonlóan a tartós álláskeresők után érvényesíthető kedvezménynél is tervezik, hogy a 2 +1 éven keresztül járó adókedvezményt folyamatosan, az átvevő munkáltató is érvényesíthesse. Eddig csak az első munkahely vehette igénybe akkor is, ha nem dolgozott ott a munkavállaló a kedvezmény lejáratának végéig.
 4. Kutatás-fejlesztési tevékenység utáni kedvezmény esetén is változást terveznek: Aki saját tevékenységi körében végez kutatásfejlesztést, és az ehhez kapcsolódó közvetlen költségek levonása miatt negatív az adóalapja, szochokedvezménnyel is élhet (egyéb feltételei is lesznek).
 5. A kedvezmények érvényesítésének szabályait is egyértelművé teszik azzal a törvényt kiegészítő magyarázattal, hogy ugyanazon magánszemély és a kifizető között, valamint több munkáltató esetén is a kedvezmény csak egyszer vehető figyelembe.
 6. Pontosítani kívánják a „nagy kérdést", a személyesen közreműködő tagok járulékalapjával kapcsolatban. Tehát, a tervezet szerint, a társaság tagja, ha munkaviszonyban végez tevékenységet, akkor nem minősül társas vállalkozónak, azaz nem kell a minimum járulékalap (emelt járulékalap) után fizetnie.
 7. A nevelőszülőket teljes munkaidős jogviszonyban dolgozókként ismernék el. Ennek akkor van jelentősége, ha például egyéni vállalkozó vagy társas vállalkozó lesz, mert akkor nem kell a minimum tb alap után fizetni a járulékokat és a szociális hozzájárulást.

Szigorítás a feketegazdaság ellen

 • 2017. január elsejétől az eddig 1 millió forintot elérő ÁFA tartalmú számlák tételes jelentési kötelezettségének értékhatárát 100 ezer forintra viszik le. Mit jelent ez? A 100.000 forintot meghaladó ÁFA összegű számlákról adatszolgáltatást kell nyújtani a NAV-nak. Ehhez akkor az ilyen számlákon kötelező lesz szerepeltetni a vevő adószámát!
 • A számlázást is online követni fogja az adóhatóság -, ahogy azt eredetileg is tervezték.
 • Az italautomatákat is bekötik az adóhivatalhoz.

Bővül a fordított adózások köre

Ez az a kategória, amikor a termék beszerzőjének keletkezik adófizetési - és levonási - kötelezettsége. A változás az, hogy 2017-től az eddig 28 termékből álló listát kibővíteni tervezik újabb 2 elemmel, a krómmal és a vanádiummal. A fordított ÁFA adózás alá eső termékek listája.

Vállalkozók járulékfizetése

 1. Eddig egy olyan családban, ahol kettő gyermeket neveltek, és egyidejűleg jár a CSED vagy GYED és GYES, és a szülő vállalkozó, nem volt szabályozva, hogy az kiegészítő tevékenységet folytatónak minősül-e vagy főállásúnak. Ezt kívánják tisztázni ezzel a szabállyal, hogy amennyiben a szülő/vállalkozó ezen ellátásokban egyidejűleg részesül, akkor nem kell vállalkozóként a minimum járulékalap után fizetnie.
 2. Kiegészítő tevékenységet folytató társas vállalkozó után az egészségügyi szolgáltatási járulékot csak egy jogviszonyban kell megfizetni. Tehát, ha több vállalkozásban végez munkát, akkor nyilatkoznia kell arról, hogy hol fizeti meg a járulékot.

Egészségügyi szolgáltatási járulék növekedése

A jelenlegi havi 7.050 Ft-os járulék 7.110 Ft-ra emelkedik.

Mezőgazdasági őstermelő

Lehetősége nyílik az őstermelőknek is arra, hogy a magasabb TB ellátások céljából magasabb összeg után fizessenek járulékot.

Kisadózók Tételes Adózása - (KATA adózók)

A KATA adózást terjedelme, és jelentős változásai miatt, külön oldalon, részletes cikkben ismertetjük.

Kisvállalati Adó - KIVA

A szabályok egyszerűbbé, az adókötelezettség kedvezőbbé válik, és kibővül az a kör, akik választhatják. A KIVA új szabályait terjedelme miatt külön oldalon, részletes cikkben ismertetjük.

Kis-és közepes vállalkozók

A beruházást úgy kívánják tovább ösztönözni, hogy az ehhez kapcsolódó személyi jövedelemadó és társaságiadó korlátokat akarják eltörölni.

Szigorítják az egészségügyi szolgáltatásra köthető megállapodást

A NEM biztosított személyeknek és az egészségügyi ellátásra egyéb jogcímen sem jogosultaknak lehetőségük van egészségügyi szolgáltatásra megállapodást kötni.

Ki minősül biztosítottnak?

 1. Alkalmazottként dolgozó
 2. Szövetkezet tevékenységében személyesen közreműködő tag
 3. A tanulószerződés alapján szakképző iskolai tanulmányokat folytató tanuló
 4. Álláskeresési támogatásban részesülők
 5. Nem kiegészítő tevékenységet folytató
 6. Egyházi személyek
 7. Mezőgazdasági őstermelő
 8. Egyéb, munkavégzésre irányuló jogviszonyban álló személyek
 9. Választott tisztségviselők

Az eddigi szabály szerint, a megállapodást követő 6 hónapban csak sürgősségi ellátásra jogosultak, kivéve, ha 6 hónapra előre megfizették az ellátás összegét, amely jelenleg 333.000 Ft.

Várhatóan felemelik ezt a 6 hónapos időtartamot 24 hónapra. Tehát, a nem biztosított személyek 24 hónapon keresztül csak sürgősségi ellátásra lesznek jogosultak, kivéve, ha 24 hónapra előre megfizetik az ellátás összegét, amelynek összege 1.332.000 Ft.

Munkaerő mobilitás támogatása

A gépkocsival történő munkába járás költségtérítése 9 Ft/km-ről 15 Ft/km-re emelkedik, valamint a munkásszállás fogalmát újra definiálták, és ahhoz adókedvezményt kapcsolnak.

 

Hasznos volt ez a cikk az Ön számára? Ha igen, nyomja meg a tetszik gombot vagy ossza meg ismerőseivel!

Olvass tovább